NaturAtlas.cz
 

rosomák sibiřský (Gulo gulo)

Rozšíření: Severní Amerika a severní Eurasie
Prostředí: Tundry, otevřené pastviny a nenarušené boreální lesy
Velikost těla: 65-105 cm, v kohoutku 36-45, ocas 13-26 cm
Hmotnost: 9-30 kg
Přibližná délka života: 5-13 let, v zajetí až 19 let

Stručný popis:
Rosomák sibiřský je největší lasicovitá šelma připomínající svým vzhledem spíše malého medvěda. Přestože působí neohrabaným dojmem, je to vytrvalý běžec, který dokáže za den zdolat až 70 km. Navíc výborně šplhá po stromech, je zdatný plavec a má neobyčejně silný skus. Je to silné svalnaté zvíře s širokou kulatou hlavou, malýma očima, krátkýma kulatýma ušima, krátkýma nohama a tmavou mastnou srstí, odolnou proti mrazům. Je to všežravec a jeho potravu tvoří zejména králíci, myši, hraboši, veverky, lišky a svišti. Když má hlad, troufne si i na podstatně větší zvířata, jakými jsou například srnci jeleni nebo sobi. Jídelníček si zpestřuje i vejci, různými plody, semeny a kořínky. V zimě je závislý zejména na mršinách. Občas se uchýlí i ke kanibalismu a jeho jedinou hrozbou je vlk.

Zajímavost: U samic se po oplodnění vývoj zárodku pozastaví a obnoví se až po několika měsících. Jedná se o tzv. utajenou březost.

Najdete v ZOO:

Hluboká nad Vltavou
Ohrada 417, 373 41 Hluboká nad Vltavou
Brno
U Zoologické zahrady 46, 635 00 Brno
Zoopark Chomutov
Přemyslova 259, 430 01 Chomutov
Ústí nad Labem
Drážďanská 23, 400 07 Ústí nad Labem

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies