NaturAtlas.cz
 

králík burgundský (bu) (Oryctolagus cuniculus f. domesticus)

Rozšíření: Původ ve Francii, chová se v celé Evropě
Prostředí: Domestikovaný
Délka uší: 11,5-13 cm
Hmotnost: 4-5 kg
Přibližná délka života: 6 let, výjimečně i více

Popis: Burgundsko se pyšní nejen skvělými víny, chutnou kuchyní a dijonskou hořčicí, ale také burgundským králíkem. Je to staré plemeno chované odedávna především pro maso. V minulých dobách byla jejich předností i stejnoměrně vybarvená kvalitní srst, kterou zpracovával kožešnický průmysl. Uznáno bylo v roce 1919. K nám se dostalo do faremních chovů v roce 1970 z Dánska. Na místních i celostátních chovatelských výstavách bývá mezi králičími plemeny zastoupeno nejhojněji.
Tělo tohoto králíka je mírně zavalité se silným osvalením zvláště pánevní partie. Na hlavě je široká čelní a nosní partie, u samců výrazně vyvinuté skráně. Uši jsou masité, dobře na koncích zaoblené, lžičkovitě otevřené. Bledě červený (plavý) krycí chlup je asi 3 cm dlouhý a rozkládá se stejnoměrně po celém povrchu těla vč. hlavy, uší a končetin. Světle krémovou barvu mají oční kroužky, skráňová obruba, vnitřní strany končetin, břicho a spodina pírka. Oči jsou hnědé, drápy tmavě rohovité.
Jedná se o masné plemeno střední velikosti, které má až šedesátiprocentní jateční výtěžnost. Je to proto, že králíci mají velmi slabou kůži, krátkou srst a na rozdíl od jiných plemen malou, nevýraznou hlavu. Vynikají rychlým růstem podobně jako kalifornský králík, který se rovněž řadí k masným plemenům. Burguňáci, jak se jim zkráceně říká, jsou oblíbení i proto, že se hodí ke křížení s jinými králíky, kteří jsou také chováni kvůli masu. Chovatelé, kteří se nezabývají čistokrevným chovem, je zpravidla kříží právě s kalifornským králíkem, což má vliv na rychlé přírůstky a zmasilost králíčat. Samice burgundských králíků jsou velmi plodné a dobré matky.

Autor popisu: Jiřina Bauerová (Mlčechvosty)

Najdete v ZOO:

Zvíře se nevyskytuje v žádné ZOO ČR.

Na všechny texty a fotografie na webu NaturAtlas.cz se vztahuje autorský zákon.
Bez souhlasu příslušného autora nelze texty ani fotografie jinde použít.
Zásady Cookies